Atölye İçeriği

Teknoloji ile değişim hızı artan iş dünyasında, sektörel gelişimlerin keşmekeşi yetmezmiş gibi yeni nesil Y ve Z kuşaklarının alana yayılmaları, iletişim başta olmak üzere performans, uyum ve verimlilik beklentilerini olumsuz etkilemeye başladı. Kurumların, personel eğitimlerinde tutum ve davranış değiştirmeye yönelik eğitim gereksinimleri süregelen klasik çalışmaların yetersizliğini gözle görülür biçimde arttırdı.

Yaratıcı Drama kapsamında kurumların gereksinimlerine yönelik yapılan bu özel çalışmalar ile yeni nesil eğitimi kısa sürede etkili geri dönüşler alındığını kanıtlamış durumda.

Kurumsal Şirket yapılarında tiyatro sanatının dinamiğinden yararlanarak yapılan çalışmalarda elde edilen başlıca kazanımlar: Sunum yeteneğininde artış; takım ruhunun da canlanma, bireysel ve takım motivasyonunda yükseliş; şirket içi iletişiminde ve güvene dayalı dostluğun gelişmesi; personelin kendini daha motive, daha yaratıcı hissetmesi; farklı departmanları birbiri ile yakınlaşması, eğlendirmesi, güldürmesi, rahatlatması ve böylelikle aidiyet duygusunun gelişmesidir.

Yapılan araştırmalara göre iş dünyasında fark yaratan bu uygulamalar başta yöneticiler olmak üzere insan iletişimin ön planda olduğu tüm alanlarda etkisini kanıtlamış durumda. Tıp dünyasından inşaat sektörüne, hukukçulardan öğretmenlere, askerlerden banka çalışanlarına kadar çok geniş bir alanda oluşumlara destek niteliğinde.
Toplum önünde konuşma kalitesinin geliştirilmesi için; vücut dilini ve diksiyonunu geliştirmek, öz güven kazanmak; utangaçlığını, çekingenliğini yenmek; sahneye çıkıp gösteri yapmak, o heyecanı yaşamak; çalışma ve iş saatlerinin dışında, tiyatroyu sanatını deneyimlemek; eğlenmek ve kendini geliştirmek isteyenler için özel olarak kurgulanan bu çalışmalardan yararlanabilir.

Kurumsal destek programı uygulama içerikleri diksiyon ve fonetik eğitimi; etkili ve güzel konuşma, doğaçlama çalışmaları; yaratıcılığı geliştirme, birlikte skeç yazıp-oynama çalışmaları; pratik sahne uygulamaları, mimik, rol ve doğaçlama çalışmaları; müzikal, koordinasyon, ritim, dans, ses vb. yetenekleri keşfetme çalışmalarını kapsamaktadır.

Süregelen uygulamalarımızdan bazıları şunlardır:

  • “Perakende Sektörünün Dinamik yapısında Ekip Ruhunu Korumak”
  • “Aidiyet & Motivasyon ilişkisi” (Yönetici adayları öncelikli)
  • “Satıcı – Alıcı Flörtü” (Doğru ve ilkeli Satış; Satış becerileri ve geliştirmenin yolları)