(…)
Sorin                : Tiyatrosuz da olmaz ki.
Treplev            : Yeni biçimler gerek, yeni biçimler bulunamıyorsa, hiçbir şey olmasın daha iyi.

Martı, Anton Çehov

 
Dünyaya ve yaşama gülümseyerek bakıyor olsak da içimizde bir şeyler kaynıyor. Huzursuz çıkışlarımız, marjinal (!) hallerimiz işte bu yüzden. İllaki bir şeyleri söylemek gerek değil, illaki güzele dair katkıda bulunanı söylemek gerek… Sanatın gücü ve tiyatronun diliyle, evrensel kalıcılığı yakalamak ve farklı renklerin birlikteliğinde buluşup keyif çatmak gerek. Mezara doğduğumuz gerçeğini yadsımadan yaşam sürecimize anlam, içimize ise huzur ekmek gerek. Amaç, karın doyurmak değil: Istakoz da kuru ekmek de aynı işi görüyor. Ancak aslolan kiminle lokmamızı bölüştüğünüz, kimlere soframızı açtığımız.
 
Her oluşum bir dönüşümdür
Bi Dünya Tiyatro, yeni bir oluşum gibi görünse de olacak olandan öte bir şey değil. Bir nevi, dokuz ay taşıyıp doğurmamayı seçememe halleri… Başınıza bir şeyler geliveriyor ve bu gelişler nefes kadar anlamlı ve öncelikli bir hal alıveriyor. Etrafınıza baktığınızda, sebepsiz yere gereksiz işler yapanlar gözlerinize çarpıveriyor. Üstelik Çin ordusu gibi üstünüze üstünüze gelmeye başladılar bile! Ne çoklar! Onlar ki doğru yerdeki yanlış insanlar!… Ama böyle de olmaz ki… Ne çok yanlış bir arada? Doğrular işinde gücünde olunca sesleri de nedense kuru gürültüde kayboluyor. Duyurmak gerek! Az öteye siz hadi bakalım… İşte varoluş sebebiniz! Nereyi düzeltmeli? Nereden başlamalı? Bilgi amacına uygun kullanılmalı. Böyle öğrendik. Halüsinasyon olabilir mi? Hayır! Evren tehlikede! “Dünyayı değiştirebilirim” inancı kanınıza girdi bir kere; kahramanlığa kalkışmanın tam da zamanı! Uykusuz gecelerinizin sebebini kavradınız: İçinizde sizden bağımsız yükselen sesin komutasındasınız: “Bir şeyler yapmalıyım…!”. Bi ’dünya karın ağrısı, bulanık görme, baş dönmesi ve halsizlik hallerinden silkinip, önce bünyenizde devrim yapma, sonra evreni kötülüklerden kurtarma sevdasının tutsaklığındasınız. Geriye dönüş yok artık! Bi Dünya Tiyatro yapmak gerek!
 
Değerli sanatseverler,
Bizler, eğitimini aldığımız mesleğimizi, artık bir arada icra etmek için bir dernek çatısı altında buluştuk. Amacımız, toplumun tüm bireylerine, tiyatronun barışçıl ve birleştirici gücü ile gerçek işlevini yansıtmak, daha iyi, sağlıklı ve mutlu bir toplum olma yolunda tiyatro sanatından şu ankinden daha çok yararlanabileceğimizi göstermek. Yeni projeler üretmek, İzmir’in kültür ve sanat yaşantısına katkıda bulunmak, Körfezin üzerinde yükselen bir yerleşkeye ihtişamlı bir tiyatro binası inşa etmenin ne kadar doğru, mümkün ve bir gereksinim kadar elzem olduğu bilincini yeşertmek, yetmedi, her mahallede oda tiyatrolarının kurulmasına öncülük etmek, daha çok okuyan, sorgulayan, üreten ve geliştiren bir hareketi başlatmak gibi bi dünya hayali olan sizlerden biriyiz. Eylem vakti; sanata hiç olmadığımız kadar ihtiyacımız var.
 
Sanat güzele evrim ise Tiyatro onun devrim halidir.
Karşıyaka, Bostanlı’nın ilk Cep Tiyatrosu biz olalım, dedik. Sahne ve görsel sanatlar etkinliklerinin sunulduğu bir alan, bir proje üretim merkezi, bir hareket, bir sivil toplum girişimi; bir dernek çatısında buluşalım istedik. Mümkün olan her gün, her gece, katma değer sözü verdiğimiz oyun, şiir, edebiyat solunacak sunumlar hazırladık. Görsel keyif yaşayacağınızı bildiğimiz sergilerimiz ile sizlerle buluşmak için çalıştık. Yaşınız ne olursa olsun, “hayalimde ve içimde ukdedir tiyatro…” diyen sizlere, siz tiyatro severlere deneyimleme ortamı yaratalım dedik. Mesleğimizi tatmak isteyen küçük büyük herkes için atölyelerimizi kurduk. Akademik bilgilerimizi paylaşabileceğimiz, kişisel gelişim temeline dayalı “Deneyim Atölyeleri”ni sizler için şekillendirdik. Meslek edinmek isteyen gençlerimizin, üniversite eğitimi öncesi, adımlarını tanımalarını, ayrıcalıklarını bilse bile güçlüklerinin oturduğu temelleri kulağına fısıldamak gerek dedik. Bu zorlu ve mücadele gerektiren yapının yetenekten ibaret olmadığının vurgusuna değinmek öncelik olsun diye belirledik.
 
İşte böyle böyle dolduk, taştık ve nihayet mahalle içinde bir yer edindik.  Sizlere yakın olalım istedik. Siz bize yakın olun dedik. Biz geldik. Şimdi sıra sizde.
 
Bi Dünya sevgi ve saygıyla
Deniz Turhan Hotiç
Bi Dünya Tiyatro, Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu Derneği Başkanı